Jesteśmy
tym, co jemy
(2010)
Mężczyzna w średnim wieku umiera, pozostawiając bez środków
do życia żonę z trójką dzieci. Zrozpaczona rodzina nie tylko
musi poradzić sobie ze stratą ojca, ale przede wszystkim
stawić czoła niezwykle trudnemu wyzwaniu - jak przeżyć. Są
bowiem kanibalami. Od zawsze żywią się ludzkim mięsem,
spożywanym w krwawym ceremoniale. Ofiar zawsze dostarczał
ojciec. Gdy go zabrakło, kto teraz będzie polował? Trudne
zadanie przypada najstarszemu synowi, Alfredo. To ledwie
nastolatek, nie wydaje się przygotowany na tak duże
wyzwanie. Jednak bez ludzkiego mięsa rodzina nie przeżyje.
Szokujący, krwawy i niezwykle poruszający film pokazuje
nowatorskie podejście do horroru. Film jest debiutem
meksykańskiego reżysera - Jorge Michela Grau. Prezentowany
był na 63. MFF w Cannes oraz podczas 26. Warszawskiego
Festiwalu Filmowego w konkursie sekcji „Wolny Duch”. |
|